Zonbescherming

Zonbescherming

Zonnebrandproducten en de beschermingsfactor

Een zonbeschermingsproduct is misschien wel een van de belangrijkste crèmes tegen huidveroudering. Producten met een spf zijn de laatste jaren veel in het nieuws. Wat is goed en wat is slecht, dat is de grote vraag. Er wordt veel over gespeculeerd. Ik wil je hierbij meer informatie geven over de producten van Salonnepro met een spf en onze visie.

Om de beschermingsfactor te bereiken die op de verpakking van een zonnebrandproduct staat, zowel bij de Salonnepro producten als die van andere merken, moet je elke 2-3 uur smeren. Na het aanbrengen van het product neemt de werkzaamheid van de filter af, dit heeft te maken met je huid, je activiteit, de sterkte van de zon en de gebruikte factor. Ook speelt de hoeveelheid crème die je aanbrengt een belangrijke rol. We zien vaak dat er veel te weinig product wordt gebruikt. Voor je gezicht adviseren wij minimaal één theelepel te gebruiken. Gebruik je te weinig dan behaal je niet de volledige werkzaamheid van de filter.

Bij het kopen van een zonnebrandproduct is het belangrijk om te kijken of het product de huid beschermt tegen zowel UV-A als UV-B straling. Een goed zonnebrandproduct beschermt je tegen Uv-straling, maar beschermt je nooit 100%, zelfs niet met een factor 50+. Een factor 30 beschermt je tegen 96% van de uv-stralen en een factor 50(+) tegen 98% van de uv-stralen. Deze percentages gelden overigens alleen als je voldoende zonnebrandcrème gebruikt. Gebruik je minder, dan behaalt het product niet de bovengenoemde percentages.

Word ik dan nog wel bruin?
Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat je niet bruin wordt bij het insmeren van de huid met een hoge factor. Dit is echter niet waar, je wordt wel degelijk bruin als je een spf-50(+) gebruikt. Een mooie bijkomstigheid is dat doordat de huid niet verbrandt, hij bovendien mooier en langer bruin blijft.

Na het ondergaan van een huidverbeterende behandeling adviseren wij om de huid te beschermen met een spf50+. Het advies van factor 50+ geldt overigens ook voor kinderen. Verbrand je niet snel, en heb je niet minder dan twee weken geleden een exfoliërende behandeling ondergaan, dan kun je kiezen voor een SPF-30.

Is het veilig?
Regelmatig krijg ik de vraag of het veilig is om een zonnebrandproduct te gebruiken. Sommige berichten stellen dat UV-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoon-verstorend en kankerverwekkend zouden zijn. Dit is echter niet waar, een zonnebrandcrème is veilig te gebruiken. Alle cosmetica, waaronder ook zonnebrandproducten zijn onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Volgens de Europese wetgeving mag er in cosmetica geen of slechts in beperkte mate hormoon-verstorende stoffen worden toegepast. De beperkte hoeveelheden zijn zulke kleine hoeveelheden dat dit verwaarloosbaar is. Onder diezelfde wetgeving valt ook dat het gebruik van kankerverwekkende stoffen in cosmetica zijn verboden. Naast de Europese wetgeving is er nog een extra controle op de stoffen die gebruikt worden in cosmeticaproducten zoals zonnebrandcrèmes. Een gekwalificeerde veiligheidsbeoordelaar bekijkt of de gebruikte stoffen in het product veilig zijn.

 

Producten van Salonnepro

In het assortiment heb ik een beschermende spf-30 en spf-50+ crème met een UV-A en UV-B filter. De crème heeft een lichte textuur en wordt makkelijk opgenomen door de huid zonder dat er een witte waas wordt achter gelaten. Beide crèmes zijn geschikt om over iedere dagcrème heen aan te brengen. Wil je liever de crème gebruiken ter vervanging van de dagcrème gedurende de zomermaanden, dan kan dit ook. De crème is sterk antioxidatief en kan prima ter vervanging van een dagcrème gebruikt worden. Het lipidengehalte zorgt voor een optimale bescherming tegen uitdroging en geeft de crème een goede waterbestendigheid. Door toevoeging van onder andere argan-olie, olijfolie en jojoba olie voelt de huid soepel en comfortabel aan. De crème verbetert de natuurlijke barrièrefunctie van de huid en beperkt uitdroging tot een minimum. Bevat hyaluronzuur om het vochtpeil in balans te houden en uitdroging van de huid tegen te gaan. De huid voelt soepel en comfortabel, maar niet vet. Bevat zinkoxide (lees verderop meer over zinkoxide) als minerale zonbescherming. Verder bevat de crème vitamine C en E, dit zijn antioxidanten die cel-beschadiging en huidveroudering door UVstraling tegengaan.

Salonnepro heeft ervoor gekozen om de synthetische zonnefilters liposoom in te kapselen. Hierdoor hebben ze het totale percentage synthetische filters kunnen reduceren tot slechts 1,5%. Normaliter is het percentage 15%-25% om tot dezelfde SPF te komen. Om een SPF-50 of SPF-50+ (dus een beschermingsfactor HOGER dan SPF-50) te ontwikkelen is de toevoeging van minerale (fysische) zonnefilters nodig. Titaniumdioxide is een wit mineraal welke gebruikt wordt als een minerale (fysische) zonnefilter. Omdat de Anti-Aging Protect Cream SPF50+ tevens minerale zonnefilters bevat, is deze niet geheel transparant. Onze Anti-Aging Protect SPF-50+ bevat momenteel 4,2% aan zonnefactor-ingrediënten, waarvan 2,7% ook nog eens een minerale factor zijn. Hierdoor zijn zij momenteel een van de weinigen in de markt die zo’n hoge zonnefactor ontwikkelen met slechts 1,5% aan synthetische factors, waardoor de belasting op de huid significant lager is. De reden dat wij zo’n hoge factor kunnen realiseren met dermate lage percentages is dat we een uniek concept gebruiken.

De drie eerste filters kunnen normaal gesproken niet samen in een crème worden gebruikt, omdat deze met elkaar reageren in de crème. Echter, op de huid hebben zij een zeer sterke synergetische (elkaar versterkende) werking. Bij onze producten wordt dit opgelost door de losse filters in te kapselen (encapsulated) in liposomen die bij het uitsmeren op de huid worden gebroken, waardoor de filters dan pas bij elkaar komen en hun versterkende werking krijgen. Bijkomend voordeel van de zeer lage percentage filters is dat we voldoende “ruimte” in de crème overhouden voor een huidverbeterende werking. Onder andere door vitamine C en vitamine E toe te voegen voor een anti-oxidatieve werking en hyaluronzuur om het vochtverlies door Uv-straling te compenseren. Bij de risico inschatting waar vaak over geschreven wordt, wordt er gemeten met de gangbare, aangeraden percentages voor de ingrediënten. Deze liggen 10 tot 30 keer hoger dan bij ons (25% tegenover 1.5% in onze SPF-50+).

 


Gangbaar is*

 

Butyl methoxydibenzoylmethane 5%
Ethylhexyl methoxycinnamate 10%
Octocrylene 10%

*Bron https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/704206/OCTOCRYLENE/#.Ws3oA4hubIU


Salonnepro Anti-Aging Protect Cream SPF-50+ (percentages zonnefactor-ingrediënten)

Butyl methoxydibenzoylmethane  0.6%
Ethylhexyl methoxycinnamate  0.6%
Octocrylene 0.3%
Titanium dioxide (mineral) 2.1%
Alc (mineral) 0.6%

*Bron: Salonnepro



Zinc Oxide

Zinc Oxide is helaas heel slecht oplosbaar, en al helemaal niet in vetten/boters. Het is een wit poeder, wat vaak als basis voor mineral make-up gebruikt wordt. Om zincoxide op te lossen in crème, is een hoog aandeel water nodig en moet er tevens glycerine gebruikt worden om de zinc goed te laten mixen, anders slaat de crème helemaal wit uit op de huid. Ook de emulgator speelt een belangrijke rol in het oplosbaar maken van de zinc. Voorheen werd Emulsifying Wax NF gebruikt. Een goede emulgator om Zinc mee op te lossen, maar helaas niet het meest natuurlijke wat er op de markt is. Doordat Salonnepro zo puur mogelijk wil werken hebben ze daarom besloten om over te gaat op een heel ander emulgeersysteem met Cetearyl Alcohol.

Dit is een natuurlijke en huidvriendelijke stof met terug-vettende eigenschappen, dit is dus (ondanks de naam) géén alcohol (ethanol). De crèmes mogen daarom nog steeds als alcoholvrij geclaimd worden. Al met al was het voor Salonnepro doorslaggevend dat de gehele formulering zo “schoon” mogelijk werd.

 

Is zonnebrand schadelijk voor je?

Wat betreft de ingrediënten voor zonnebrandproducten is het altijd schipperen en kiezen uit kwaden. Voor een hogere zonnefilter moet er sowieso gebruik worden gemaakt van synthetische filters. Ethylhexyl Methoxycinnamate is daar een voorbeeld van. We gebruiken deze omdat met deze stof een hoge UV-B factor bereikt kan worden. Dat is ook de reden waarom hij wel in de spf-50+ zit, en niet in de spf-30. We hebben gekozen voor deze stof omdat dit een organische verbinding (uit kaneel-zuur) is, en omdat deze stof al heel lang gebruikt wordt in cosmetica. Dit in tegenstelling tot veel nieuwe filters, waar weinig studie naar is gedaan en dus ook weinig over te vinden is. Het lijkt dan alsof die nieuwe stof ‘beter’ is omdat er minder over te vinden is, maar vaak blijkt het tegenovergestelde. Salonnepro gaat er meestal van uit dat als een stof reeds 30 of 40 jaar toegestaan is, er zoveel studie naar gedaan is dat de stof inmiddels verboden zou zijn als het echt schadelijk zou blijken.

Maar op het gebied van zonnefactoren is het echt lastig. Alle niet minerale, synthetische filters werken door de huid tijdelijk te laten verdikken. De verdikking komt door de huid in korte tijd heel veel extra huidcellen te laten maken. Dit gebeurt door hormonen die het celdelingsproces versnellen en dat is natuurlijk hetzelfde proces wat ten grondslag ligt aan (kanker)tumorgroei. Daardoor kun je van elk (niet mineraal) ingrediënt voor een zonnefilter zeggen dat het in principe kankerverwekkend kan zijn.

Onze SPF-50+ is in de salon noodzakelijk, omdat ik tevens behandelingen aanbied waarna een hoge zonnefactor aangebracht moet worden (Bio Peel). Hoe hoger de SPF, des te meer synthetische filters in het product moeten om de SPF te garanderen. Ik verkoop deze producten met SPF met een gerust hart, omdat ik weet dat het gemaakt is met beproefde ingrediënten. En ondanks dat we een zonnefactor soms zien als een ‘noodzakelijk kwaad’ is het wel echt noodzakelijk. De schade die UV-straling doet aan onbeschermde huid is vele malen erger dan wat de stoffen in het product kunnen aanrichten.